Szele Tamás: Digitális atombombákról

 A magyar kormány nem képes elengedni a világhálót, tán végleg bele is gabalyodott, „Facebook-törvényt” készít elő, ma reggel Földi László kívánatosnak tartotta volna lekapcsolni az internetet mindenestől, Lánczi Tamás a Facebookot minimum a világdiktatúra eszközének látja... elő a seprűvel, csináljunk egy kis rendet, ha máshol nem, legalább a fejekben.


Szóval, Földivel kezdem, akinek az okosságát elemeztem már máshol, mert még ő a legegyszerűbb képlet ebből az egészből. Neki ugyanis segédfogalma sincs arról, mit beszélt, amikor az internet lekapcsolását szorgalmazta, őt azért hagyták elmondani a magáét, hogy 1. letehesse szokásos heti hűségnyilatkozatát (el tudom képzelni emiatt, hogy ő erőltette a megszólalását a Vasárnapi Újságban), 2. vele célozták meg azt az egyre csökkenő társadalmi réteget, ami lassan már csak a kormánypropaganda ideológusai fejében létezik, és amelynek tagjai szerintük vidéki lakosok, idősek, nem interneteznek, rádiót azonban hallgatnak és a kormánypárt elkötelezett szavazói. Ilyen ember a megfizethető árú okostelefonok világában már alig van, és régóta nem életkor kérdése, ki mire és mennyire használja a világhálót, de ha ők összeképzelik ezt a szavazói réteget és megszólítják, lelkük rajta.

Földi bicskanyitogató megszólalása persze nem csak tudatlanságából fakadt, hanem így akarta jelezni, hogy a tavasszal beterjesztésre kerülő Facebook-törvény ügyében is feltétlen híve a kormánynak, illetve annál egy kicsit még több is: pápább a pápánál. Ezzel a törvénnyel különben elég sok baj lesz, mert nem egy szimpla házirend, ennek harmonizálni kéne elég sok mindennel, uniós jogrenddel, a szabályozni kívánt cégek anyaországi törvényeivel, és így tovább, de hogyha harmonizálna, akkor már nem is lenne jó semmire a magyar kormánynak, tehát megszavazzák majd úgy, ahogy eléjük kerül.

Aztán lesz belőle sok szép per.

A kormánynak persze vannak különb elméi is, mint Földi mester, ilyen például Lánczi Tamás, aki tudja, hogy az internet lekapcsolása azonnali államcsőddel járna országos méretek esetén, világméretekben pedig apokalipszissel és az emberi civilizáció pusztulásával, ő finomabb eszközökkel támad, nem kíván lehetetlent, csak ír lehetetlenségeket. Jelesül e hó negyedikén a Mozgástér blogon megjelent írása is valóságos állatorvosi ló, ugyanis a forrása hamis, a következtetésének pedig az ellenkezője teljesült be. Hát lássuk, mit mond, erős a cím:

Ledobják-e a digitális atomot?”

Hát, ha nem dobják le, akkor feldobják. Vagy hogy van ez. Mi az a digitális atomfegyver?

Miközben a nyugati világ figyelmét szinte teljes egészében a koronavírus-vakcinák (illetve azok hiánya) köti le, az Amerikai Egyesült Államokban történt valami, aminek a következményei ma még beláthatatlanok, de az biztos, hogy nem csak az amerikaiakat fogja érinteni. Hatással lesz minden nyugati ember magánéletére, mindennapjaira, azokra a politikai és gazdasági berendezkedésekre, amelyeket ismerünk és amelyekben élünk.

Amire gondolok, az nem más, mint a hír, amely szerint Mark Zuckerberg felajánlotta a Facebook szolgálatait a Biden-adminisztrációnak. A kiszivárgott hangfelvételeken Zuckerberg többek között arról beszél, hogy a bevándorlás és az illegális bevándorlók támogatásában, a klímaügyekben, valamint a faji igazságosság és egyenlőség témájában tudnak majd segíteni Bidenéknek.”

Vagy úgy. Szóval hangfelvételek szivárogtak ki. Mikor, hová, kihez? Megvan a forrás: a Hirado.hu. Azt mondja:

Több órányi felvétel jutott az amerikai Project Veritas csoport birtokába, amelyen a Facebook vezetői kifejezik együttműködési szándékukat Joe Biden adminisztrációjával, különösen a rasszizmus kérdésében.

Egyfajta behódolás mindez az új amerikai elnöknek – összegzi a Valeurs Actuelles (VA) a Breibart oldalán is közzétett részleteket, melyek a konzervatív aktivista, James O’Keefe által vezetett, a balliberális médiaterméke által rögeszmésen szélsőjobboldaliként emlegetett Project Veritas birtokába jutott felvételeken láthatók.”

Project Veritas? Breitbart? Csupa piacvezető álhírgyár, James O’Keefe is régi ismerős a világsajtóból: az általa indított Project Veritas szerezte a Washington Post egyik Pulitzer-díját, mármint oly módon, hogy lépre akarták csalni a világlapot egy félrevezető sztorival, csakhogy a Washington Post munkatársai résen voltak, és nem a dezinformációt írták meg, hanem az átverési kísérletet, ami izgalmasabbra sikerült, mint az eredeti történet lett volna. Ezek régi, többször bukott szélhámosok, egy szavukat sem érdemes elhinni. Csak ha valaki vissza akarná követni a hír forrását, mint például én most az Lánczitól eljut a Hirado.hu-ra, onnan a Valeurs Actuelles (ismert francia szélsőjobboldali orgánum) oldalára, onnan tovább a Breitbartra, és a Breitbartról a Project Veritashoz, Ponciustól Pilátushoz, ráadásul legalább három nyelvet kell ismerni ahhoz, hogy tudjuk is, mit látunk. A végén pedig találunk egy 2 perc 15 másodperces, legalább részben deepfake-nek tűnő videót, amiben Zuckerberg és mások beszélnek, de amióta az angol királynő karácsonyi üzenetét is meghamisították, nekem gyanús az ilyen „kiszivárgott” videokonferencia, amin egyébként is logikátlan dolgok hangzanak el. Mely dolgokból Lánczi – hogy kanyarodjunk vissza oda, ahonnan elindultunk – azt a következtetést vonja le, miszerint:

A Facebook-bomba bevetésre készen áll, és Mark Zuckerberg most tette le az indító gombokat a világ első számú hatalmának az asztalára. A virtuális és a valódi hatalom egy kézben.”

Persze, hogy erre következtet, hiszen ez az érdeke: Lánczi okos ember, tudja, hogy a magyar kormány a Facebook magyar szegmensére akarná rátenni a kezét (akkor is, ha ez lehetetlen), ebben igyekszik legalább olyan buzgalommal támogatni őket, mint a nála sokkal ügyetlenebbül igyekvő Földi.

Azonban.

Azonban elő sem vettem volna ezt a történetet, hiszen gyanús portéka, gagyi forrásból, az pedig nem újság, hogy egyes körök nyalják a magyar kormány alfelét, ha ma reggel be nem bizonyosodik a dolog ellenkezője. Az ember azt várná ugyanis, ha Lánczinak és a vele egy sorban említetteknek igaza van, hogy Biden két kézzel kap Zuckerberg állítólagos ajánlatán, és leigázza a világot ezzel az eszközzel. Hát nem kapott két kézzel, sőt: ép a Facebook bizonyos korlátozására készül.

Nemrég említettem itt, a Zónában, hogy a világ többi részének egyáltalán nem az a baja a Facebookkal, ami a magyar kormánynak, ugyanis nem ellopni akarják, hanem többek között a felelősség kérdését szeretné mindenki egyértelművé tenni. A megjelent tartalmakra vonatkozóan, ugyanis az 1996-ban megalkotott „Tisztességes Kommunikáció Törvénye” (Communications Decency Act) 230-as cikkelye kimondja:

Az interaktív számítógépes szolgáltatás vagy annak felhasználója nem tekintendő a rajta keresztül tartalmat szolgáltató kiadójának vagy szóvivőjének.”

Magyarul: akármit tesz közzé akárki a Facebookon vagy más felületen, azért a felület üzemeltetője nem felelős. Azonban lehetőséget ad arra, hogy a felületek üzemeltetői jóhiszeműen módosítsák vagy moderálják a náluk megjelenő tartalmakat, de ha már van moderáció, a szolgáltató felelősségre vonható. Ezt a cikkelyt támadta Trump is, annak érdekében, hogy a közösségi felületeken legyen tilos minden moderáció, és támadja most Biden, azért, hogy a szolgáltató legyen köteles moderálni minden megjelenő tartalmat, ha kell. Pokoli munka lenne, az tény. Mármost benyújtották a cikkely módosítását, ami tartalmazza azt a bővítő félmondatot, ami kijelenti

Interaktív számítógépes szolgáltatás vagy annak felhasználója nem tekintendő a rajta keresztül megszólalók kiadójának vagy szóvivőjének, kivéve ha szolgáltató pénzt fogadott el a megszólalás közzétételéért, vagy részben vagy egészben maga hozta létre vagy támogatta a megszólalás létrejöttét.

Ez így, első látásra csak a reklámokat, hirdetéseket és szolgálati közleményeket emeli be a felelősségi körbe (tehát tilos lesz fizetett hirdetésben hazudozni bármiről a világon, így politikáról is), azonban ne feledjük, hogy ezáltal az üzleti kapcsolat a szolgáltató jogi felelősségével is jár. Ehhez vegyük azt, hogy nem pusztán közösségi oldalakról van szó, hanem minden szolgáltatóról, tehát kötelesek lesznek üldözni a tiltott beszédet a tárhelyszolgáltatók, a felhőszolgáltatók de még a fizetős e-mail-szolgáltatók is, szóval nagyon érdekes világ jön. Ami még engem is érint személyesen: ugyanis én a Patreonon fogadok el támogatásokat, bár ezek nem túl nagy összegek, de mivel a Patreon ebből levonja a jövedelemadót is meg a saját kezelési költségét is, pénzt fogadott el tőlem a tartalom közléséért (illetve a támogatóimtól), ha keveset is, és innentől felelős lesz a tartalomért, tehát moderálnia kellene! Kérdés, hogy bírni fogják-e emberrel, és ha igen, mennyivel többet kell majd levonjanak a megemelkedett költségek miatt.

Ez majd legyen az én bajom, meg a Patreoné, viszont mi következik ebből?

Az, hogy Biden nem „elfoglalta” az online teret, nem „vette át” a Facebookot és egyéb felületeket, hanem ellenkezőleg, jó alaposan még meg is nehezítette az életet rajtuk.

Szóval, sehogy sem akarják ledobni azt a digitális atomot, megint tévedni méltóztattak, ami nem is csoda: kétes volt a forrás, romlott az alapanyag, ebből a legjobb szakács sem főz ínyencséget.

Nem kis kajánsággal kell megállapítanom: a kormány törvénytervezetének látványos, ideológiai alapú támogatása lingváris üleptisztítás útján – újfent dugába dőlt.

Az már nagyobb baj, hogy a kormány ugyanezt képtelen megállapítani.

Ugyanis egy párhuzamos világban él. Ahol mindig igaza van, pontosabban fogalmazva: ő mondja meg, mi az igazság.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szele Tamás: Csacsenerek aranya

Szele Tamás: Járványlovagok tornája