Szele Tamás: Télen hideg van

Hogy rövid és pontos legyek, hölgyeim és uraim, korszakalkotó felfedezésről számolhatunk be, melyet az EMMI tett, ugyanis az emberminisztérium rájött arra, miszerint télen hideg van. Minden egyéb ebből következik. És jelentősek a következmények.


Ne essünk a formális logika csapdájába, az, hogy „télen hideg van” lehet roppant újszerű gondolat, egyeseket talán meg is botránkoztathat, mások láthatnak benne politikát vagy ármányt – már várom a Pesti Srácok oknyomozását, amely lerántja a leplet a téli hőmérséklet-csökkenés mögött rejlő összellenzéki machinációkról – azonban ez így pusztán egy nagyon általános definíció. Nem mindegy ugyanis, melyik télen van hideg, mennyire van hideg és meddig tart a zimankó. De előbb lássuk, hogyan jutott el odáig a minisztérium, hogy kijelentse ezt az evidenciát, mely igazságtartalmában vetekszik azzal a kijelentéssel, miszerint az anya nő, az apa férfi.

Történt ugyanis, éspedig február 13-án, hogy a Népszava tudósított a Baleseti Intézetben uralkodó viszonyokról, rövid, ám lényegre törő cikkben, melynek címe nagyjából mindent elmond a tartalmáról:

Lecsapott a tél a baleseti intézetre: kabátban, sálban dolgoznak a nővérek és az orvosok”

Mit tehetünk, kérem, ez van.

Hideg van.

Nagyon hideg, februárban megesik az ilyesmi, okos intézmény felkészül rá. Mármint, ha teheti, csakhogy itt egy baleseti intézetről beszélünk, amire ugyan égető szükség van egy kétmilliós nagyvárosban, de koronavírussal nem foglalkozik. A járvány ugyan tekinthető balesetnek filozófiai alapon, de nem igényel sürgősségi ellátást, márpedig manapság a járvány kezelésének és megelőzésének van prioritása, és nem a nyílászárók szigetelésének.

Ugyanis a farkasordító hideget az okozza a Baleseti Intézetben, hogy – huzat van. Évek óta van, évek óta kéri az intézet vezetése, hogy cseréljenek ajtókat-ablakokat. Nem cserélnek, de idézzük a Népszavát!

Úgy tudjuk, a kórház vezetése évek óta jelzi, hogy mielőbb szüksége lenne a nyílászárók cseréjére, mert a hőmérséklet amint mínusz öt fok alá süllyed, az épület a huzat miatt kifűthetetlenné válik. A Fiumei úti épület utoljára 1984-ben kapott teljes felújítást. Legutóbb tavaly januárban lehetett olvasni arról, hogy az Egészséges Budapest Program keretében hamarosan hozzálátnak a felújításához, ám erre mindeddig nem került sor.”

Hát igen, tavaly januárban még azt hittük, megússzuk a világjárványt, de nem így történt. Jó, illetve dehogy jó, de lássuk: mennyire van hideg?

A betegek költöztetésével és olajradiátorok bevetésével próbálják óvni a pácienseket az épületbe is betörő hideghullámtól a baleseti intézetben. Az épület északi oldalán több osztályon napok óta 10 fokos hőmérsékletben, illetve olykor még ennél hidegebb helyiségekben dolgoznak az orvosok és az ápolók.”

Akkor nagyon – a szakdolgozók azt mondják, napok óta 8-12 fokos környezetben kénytelenek dolgozni. Képzelhető, milyen lehet a betegeknek. Itt, kérem, cselekedni kell.

A Népszava írása bejárta a szokásos köröket, átvették pár orgánumba, megint más orgánumok, például az ATV Híradója megpróbáltak utána járni részint a helyzet súlyosságának (nagyon súlyos) részint megkérdezték az EMMI-től, mi a teendő. Ettől az EMMI nagyon meglepődött, ugyanis észrevette, hogy teendő van, és cselekedett.

Nem azt, amit gondolnánk, tehát nem küldött ki egy építőipari brigádot lecserélni az ajtókat-ablakokat, az pórias gondolkodásra vallana. Ilyent mindenki tudna. Meg ez netán megoldaná a problémát. Nem, ők azt tették, ami a NER-ben minden megbízható minisztériumnak dolga is: cselekvés helyett válaszoltak az ATV-nek. Ezt a választ egyszerűen muszáj idézni.

A 40-es években épült Manninger Jenő Baleseti Intézet épületét akkoriban Európa legmodernebb épületei közé tartozott. A 80-as évek állagmegóvó felújítása óta azonban mára a nyílászáró rendszer korszerűtlenné vált a 2–7. emeletek között, ezért a neurológiai osztályon már elvégezték a részleges szigetelést.

Az épület hőmegtartó képességét kizárólag az extrém időjárási körülmények teszik próbára (országos hidegrekord, szeles idő), amely jellemzően évente egyetlen alkalommal fordul elő.

Péntek délelőtt az intézményvezető és a főnővér végigellenőrizte az osztályokat, majd átmenetileg elrendelték plusz elektromos fűtőeszközök üzembe állítását – amennyit az elektromos hálózat elbír. Ennek hatására a jelenleg mért hőmérsékletadatok szerint az 5. emeleti nővérszobában 23 °C, az északi kórteremben 21 °C, a folyosón 22 °C van.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a közeljövőben felméri a kórházi épületek állapotát, és az elkészített kataszter alapján dönt a legszükségesebb infrastruktúra fejlesztések megvalósításáról.”

Tehát, értelmezzük a választ: mivel az épület nyolcvan évvel ezelőtt Európa legmodernebb kórházai közé tartozott, most sem lehet vele baj. Kivéve, jellemzően évente egyszer, abban az esetben, ha úgynevezett hideg van és fúj a szél. Ezt az alkalmat télnek nevezi a meteorológia tudománya és éghajlatunkon általában három hónapig tart. Nos, ebben az extrém és ritka esetben tényleg lehet hideg az intézetben, de panasz helyett az öntudatos dolgozó megragadhatná a probléma gyökerét is, és küzdhetne a hideg, a szél és általában a télnek nevezett jelenség ellen, hazafias érzelmektől fűtve.

Másféle fűtésről nem történik gondoskodás, aki megfagy, az kozmopolita. Az is, aki meghűl.

Ráadásul láthatjuk: habár télen hideg van az épületben, az EMMI válaszának első két bekezdése szerint, a harmadik bekezdés alapján nincs hideg az épületben télen sem, ugyanis találtak három helyiséget, amelyben meleg van. Tehát a tél egy sorosista szemfényvesztés, a hideg is az.

Azonban az EMMI mégis ismer irgalmat, mert dús és jó, akár Ali a Szondi két apródjában. Ajtót, ablakot ugyan nem cseréltet, annál ők jobbat tudnak: felmérik a kórházi épületek állapotát és katasztert készítenek! Mire az elkészül, bőven május lesz, mely hónapra már nem jellemző a zimankó. A felmérés tehát meg fogja állapítani (május körül), hogy az épületekben sehol sincs hideg, minden panasz merő rágalom és semmi szükség gyakorlati intézkedésekre.

Ha most valaki azt hinné, hogy az EMMI illetékesei kegyetlenségből kezelik így a kérdést, vagy élvezik, hogy a kórházban dideregnek az emberek, az remélhetőleg téved. Inkább hinném, hogy a hivatali ügymenet és a felelősség kérdése alakítja az eseményeket, döntéseket.

Ugyanis ha most kimenne egy brigád és lecserélné a nyílászárókat, azzal elismernék

1. a probléma létét

2. azt, hogy évek óta tudnak róla, csak nem érdekelte őket

3. tehát ők a felelősek azért, hogy idáig fajult a helyzet.

Márpedig azt nem lehet, inkább legyen szabotőr a tél is, a szél is, meg mindenki, aki fázni merészel.

Egyelőre tehát marad a hideg, panaszokat kéretik a Meteorológiai Intézetnek eljuttatni, az EMMI katasztert készít.

Én is azt mondom, okos dolog az a kataszter, és mikor kész lesz, jól el kell tenni, hogy jövő télen meglegyen.

Nem azért jó, ha megvan, mert be lehet mutatni és lehet rá hivatkozni.

Ezzel szemben be lehet vele fűteni.

Arra a célra – és csak arra – viszont nagyon jól jöhet még.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szele Tamás: Csacsenerek aranya

Szele Tamás: Járványlovagok tornája