Szele Tamás: Putyin és a tömegek

Aki mögött tömegek állnak, talán azt teszi a legbölcsebben, ha menekül, éspedig lehetőleg cikkcakkban, mielőtt a tömegek rájönnek, ki mögé állították be őket. Ugyanis akkor nagyon, de nagyon idegesek lesznek és még a végén udvariatlanságra ragadtatják magukat.

Megromlik a modoruk, mit csináljunk, ilyenek ezek a tömegek. Míg a propagandának rokonszenves politikus mögött állnak, „tömeg” a nevük, „nép”, esetleg „nemzet”, ha azonban szembekerülnek vele, menten felveszik a „csőcselék” nevet, láttuk ezt már ezerszer, a magyar sajtóban is, most épp az oroszban látom. De láttam kamaszkoromban úgyszintén, majd elmesélem azt is. Egyelőre azt lássuk, mi történt épp most?


Amint a Szabad Európa beszámol róla, Putyint azok támogatták egy kampányban, akik nem támogatták. Vagy legalábbis nem tudtak róla, hogy ők most Putyin mellett demonstrálnak.

Méghozzá flashmobon. Spontán. Hogy ezt hogy oldotta meg a propagandával megbízott cég? Ahol ment magától, ott nem volt nehéz feladat, ahol nem ment, ott ügyeskedtek.

Több városban diákok és dolgozói kollektívák videókat vesznek fel, amelyekben Vlagyimir Putyin elnököt támogatják. Szibériában, az Urálban és a Moszkva-környéki városokban a gyáraik munkaruháját viselő dolgozók hazafias zenére, egységben integetnek a felvételeken, „Putyin az elnökünk” és „Vlagyimir Vlagyimirovics, mi Önnel vagyunk!” jelmondatok közepette. A résztvevők vallomásai szerint azonban ez a „nemzeti flashmob” – amely nem tartja be a járvány biztonságos távolságtartási és maszkviselési szabályait – korántsem az országot 21 éve vezető vezér iránti spontán szeretet-nyilvánítás.”

Ja, hát vállalati meg iskolai, egyetemi szinten megszervezni az ilyesmiket régen is szokás volt. Mikor Ceausescu Nagyváradra látogatott, minket is kizavartak a gyárból az út szélére éljenezni, 19 éves voltam, vállamig ért a hajam, mellkasomig a szakállam, a fejemen walkman és 187 centivel nehezen lehetett volna engem nem észrevenni – ki is emeltek a tömegből, le is tartóztattak, volt is némi verés, kihallgatás, pedig megkérdeztem a főnökömet, hogy „Biztos, hogy én is kell menjek?” „Biztos! Mindenkinek kötelező!” Másnap, mikor a gyárba látogatott, bezártak inkább egy laboratóriumba, meg ne lásson senki véletlenül sem... és még jól jártam, hiszen közém is lövethettek volna. De lássuk, hogy szervezik az ilyesmit a Nagy Földön?

A Moszkvai Jogi Egyetem diákjai elmondták, hogy ugyanazt az üzenetet kapták meg: 50 tanuló részt vehet egy olyan televíziós eseményen, amelynek során a parlament alsóháza, az Állami Duma képviselőivel találkozhatnak. A tömegrendezvény „a Covid elleni harcban élenjáró hazánkat támogató” flashmob lesz, állt az üzenetben, amit az egyik diák az ellenzéki beállítottságú diáklap, a Doxa oldalán osztott meg. A Doxa szerint, amikor a diákok megérkeztek a moszkvai szállóba, ahol a rövid klipet felvették volna világossá vált, hogy az eseménynek nem sok köze volt a világjárványhoz. Ehelyett a diákokat egy nagy képernyő elé állították, amelyen Putyin-párti szlogenek futottak és azt kérték tőlük, hogy ezeket hangosan ismételjék meg és közben orosz zászlókat lengessenek.”

Aha. Szóval a járványügyre hivatkoztak. Ügyes, ügyes... És ha a tanuló ifjúságnak ezt hazudták, mit mondtak a proletariátusnak?

Ugyanazt.

Az első flashmob az uráli Jekatyerinburgban gyűlt össze, ahol a Sima-Land online szupermarket raktárában többszáz munkás táncolt ugyanarra a Ljube-dalra. Andrej Szimanovszkij, a Sima-Land tulajdonosa azt mondta az E1.ru helyi híroldalnak, hogy „egyszerűen rögzíteni akarta” a klipet és annak nem volt köze az országot elöntő tiltakozási hullámhoz. Egy névtelenséget kérő résztvevő azonban később azt mondta az E1-nek: a munkásokat eredetileg azzal mozgósították, hogy a videóval ünnepeljék meg a koronavírus miatt több héten át tartó „home office” munka utáni visszatérésüket a gyárba. „Senki sem szólt előre a Putyinról szóló jelszavakról. Nem volt választásunk” – mondta a dolgozó. A dolgozóknak nemcsak szlogeneket kellett kántálniuk: mint elmondták, az embereket arra kérték, hogy a parkolóban formáljanak betűket amiből egy látványos, a magasból felvett képen ez a felirat látszik: „Putyin a mi elnökünk”.”

Erre egy gyógyszer volna, ha az ember aznap nem menne dolgozni, csak akkor megbüntetik vagy kirúgják. Szóval sehogy se jó. Kamaszkoromban ennél cifrább is megesett velem: egy reggel szólnak ám a középiskolában, hogy ma nem lesz tanítás, mert bulizni megyünk. Az jó, mondom, és hova? A bihari földvárba. Mivel megyünk? Buszokkal, lesz pia is. Nofene, ilyent még nem láttam... hát igen.

Nem egyszerű buli volt, hanem a rendszer udvari költője, Adrian Paunescu által szervezett „Cenaclul Flacara”, „Flacara kör”, ami körülbelül a mai magyar viszonyok között a polgári köröknek felel meg. Ezekre összeszedték az ifjúságot ha jött, ha nem, Paunescu szónokolt (utált az mindenkit, ha kisebbségi volt, de még a románok nem rendszerhű részét is utálta), volt sör, mititei ingyen, meg élő rockzene. Főleg ez utóbbinak volt vonzereje, nem kényeztettek el minket rockkoncertek dolgában. Megérkeztünk, és én szépen elhúzódtam a tömegtől pár értelmesebb osztálytársammal meg egy láda sörrel: akik velem voltak, értették az első sorokban értelmezhetetlenül torz, ordító szövegeket, akik előrementek csápolni, azok nem. Azoknak maradt a dob meg basszus és a rajongás. Ugyan az egyik osztálytársamat még kiráncigáltam a küzdőtérről, később meg is köszönte, de a többiek ott szerepeltek a Flacara lap képriportján, amit a lelkes tömegről készítettek.

Az a tömeg nem is értette, mire ugrál, csak annyira ritka volt a rockkoncert, hogy ugrált.

Épp ezen tapasztalatok alapján mondom: Putyin ne legyen olyan büszke az átveréssel szerzett, látványos de hamis népszerűségére, vissza fog az ütni hamar.

Akit ugyanis ilyen megmozdulásra bebolondítanak és közhírré teszik a róla készült képeket, ha nem a rendszer fanatikus híve, irtózatosan fog haragudni. Nagyobb ellensége lesz Putyinnak, mint maga Navalnij, ami mondjuk nem kunszt.

Az haragszik majd saját magára, mert nem érti, hogy lehetett ekkora marha, haragszik a főnökére vagy tanárára, aki bebolondította az eseményre vagy egyenesen kötelezte a részvételre, haragszik Putyinra, aki tudtán kívül ünnepelt és haragszik az egész rendszerre, ami ilyen hazugságokra épül.

Haragszik az ilyen az egész világra.

Minél többeket bolondítanak el, annál több lesz a haragos.

Egyszóval, Putyin lehet, hogy elmondhatja: lám csak, tömegek állnak mögötte.

De épp, mert mögötte állnak, ha így folytatja, könnyen megeshet, hogy rövidesen megkergetik.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szele Tamás: Csacsenerek aranya

Szele Tamás: Járványlovagok tornája