Szele Tamás: Immunigazolvány

Egyet mondok a mai Kormányinfó után: ez biza érdekes. Mármint a „védettséget igazoló dokumentum” bevezetése. Hogy ebből még mi lesz... persze, azt előre senki sem tudhatja, de ismervén magunkat olyan cifra kis bolondokházát fogunk mi ebből kanyarítani, hogy csak kapkodja majd a fejét az ember.

Az irat külföldi változata

Előre jelezném: én ugyan beoltatom magamat, amint lehetséges lesz, de oltásügyben nem foglalnék állást, nem kényszeríteném senkire a nézeteimet. Véleményem van, de megtartom magamnak: annyi marhaságon veszekszünk embertársaimmal, minek még ezen is huzakodni? Inkább próbáljuk összefoglalni a teljesség igénye nélkül, mit is mondott Gulyás Gergely a mai Kormányinfón? (Azért a teljesség igénye nélkül, mert Müller Cecília e-mailje vagy a honvédség új szállítógépe lehet ugyan fontos, csak semmi köze a járványhoz). Tehát, a Telex nyomán:

Védettséget igazoló okmányt vezet be a magyar állam. Az kaphatja meg, aki

- megkapta a második oltást is – az okmánynak nem lesz érvényességi ideje, a második oltás beadásának dátuma lesz rajta, az lesz az érvényesség kezdete;

- aki koronavírusból felgyógyultnak minősül – érvényesség kezdete: a kórházból elbocsátás napja, a pozitív PCR-teszt utáni első negatív PCR-teszt, vagy pedig a pozitív PCR-teszt utáni tizedik karanténban töltött nap;

- olyan papír, ami az antitestet igazolja annál, aki átesett tünetmentesen a koronavíruson, ez négy hónapig érvényes

Arról a kormány nem döntött, hogy ez az okmány milyen jogosultsággal jár, de a hatóság előtt legalább igazolni tudja magát.”

Ez az egyik fontos bejelentés, a másikat se hagyjuk elsikkadni:

Esélyt lát a kormány a márciusi enyhítésekre, de ez két dologtól függ: milyen eredménye lesz a nemzeti internetes konzultációnak, és hogyan alakulnak a következő két-három hétben a fertőzöttségi számok.”

Kérem, alakul a nagy Mű, ugyanis, mint már korábban is említettem, úgy össze fogunk veszni a konzultáció kapcsán, mint a vakok. Ugye, már az oltás-regisztrációval kapcsolatban is azzal érveltek sokan, hogy „nem akarják megadni az adataikat az államnak”, mármost megnézném én a magyar államot, ha két perc alatt nem derítené ki rólam szükség és igény esetén még azt az adatomat is, amit magam sem ismerek. Csak erre nem szokott sem szükség lenni, sem igény támadni. Értem én, hogy arra gondolnak a tiltakozók, miszerint az alapadatokat big data-módszerekkel fel lehet használni a választópolgárok befolyásolására, csak ez akkor számítana, ha bárkit is érdekelne a választópolgárok véleménye. És komoly összeget fektetne a személyre szabott hír-álhír-kampányba. Azonban ez Magyarország, itt nincs Cambridge Analytica, itt az oltáshoz megadott adataink szimplán megvannak a népességnyilvántartásban is. A konzultáció adatai pedig... nos, megfelelő válaszokkal kombinálva a személyi adatokat talán létre lehet hozni egy statisztikát, de az is csak arra volna jó, hogy meglehetősen bizonytalanul megmondja, az adott pillanatban mennyire népszerű vagy népszerűtlen a kormány. Ami két nap múlva már változhat, arról nem is szólva, hogy pártunkat és kormányunkaz ez hidegen hagyja. Szóval: míg ők maguk számolják a beérkező válaszokat, ők összesítik az adatokat, addig rajtuk kívül senki sem fogja tudni, igazából hányan konzultáltak, azt mondhatnak, amit akarnak: és fognak is. Ha nyitni akarnak, akkor a saját hatalmas sikerüknek könyvelik el a konzultációt, ha nem akarnak, majd mutogathatnak a renitensekre: „miattuk nincs nyitás, mert nem válaszoltak semmit, ilyen emberekkel képtelenség dolgozni”.

Csak közben a lakosság egyik fele is összevész a másikkal.

Az igazán szép azonban mégis a védettséget igazoló okmány lesz. Nevezzük egyszerűen immunigazolványnak. Ugyanis ez lesz, annyira, hogy már azt is tudjuk, kik kaphatják meg és kik nem – azonban azt a Jóisten sem tudja egyelőre, mire lesz jó.

Arra mindenképpen, hogy egymásnak essünk miatta. De hogy ezen kívül mire alkalmas, azt nem döntötte el a kormány, tehát valószínűleg semmire a világon, kivéve, hogy hamisítsák. 

Mert hogy fogják hamisítani, az hétszentség.

Azt el tudom képzelni, hogy egyes munkáltatók meg fogják követelni, egyes szolgáltatók kizárják a szolgáltatás köréből, akinek nincs – ez azért felvet bizonyos jogi dilemmákat, ugyanis kérdés, mennyiben tehetik ezt meg, mennyiben nem – de alapvetően ez az irat mégiscsak arról szól, hogy a tudomány mai állása szerint a felmutatója valamennyire immunis a friss fertőzésre. Azért is lesz belőle több fajta, mert ezek különböző módon szerzett immunitások, orvosi szempontból érthető a különbségtétel. Persze szintén orvosi szempontból felmerülhet az is, hogy ha a vírus egyik újabb mutációját esetleg nem érdekli a korábbival szemben szerzett védettség, akkor kidobhatjuk az igazolványunkat, de erre ne is gondoljunk.

Határátlépés esetén például kifelé attól függ, mire lesz jó, hogy a célország hatóságai mennyire fogadják el a magyar szervek által kiállított iratot hitelesnek, befelé meg talán elkerülhető vele a karantén. De csak talán. Az biztos, hogy lesznek túlkapások, sok olyan helyen is kérhetik majd, ahol ehhez nincs joguk, és sok olyan helyen meg nem fogják kérni, ahol viszont volna értelme.

Bár az egész rendszernek csak nyilvántartási szempontból van haszna, ugyanis az igazolvány megléte nem mentesít a maszk viselete alól. Azt akkor is hordani kell, ha be vagyunk oltva minden betegség ellen, mert az – a lakosság kilencven százaléka képtelen felfogni – nem a viselőjét védi a környezetétől, hanem a környezetet a viselőtől! Rendben van, az igazolvány megszerzésének pillanatában nem voltam beteg, sőt, később sem, de attól én még fertőzhetek, mint öntudatlan vírushordozó. Szóval, a maszkot ezzel kiváltani nem lehet, akin nincs maszk, annak lehet bármilyen flepnije, akkor sem utazhat tömegközlekedéssel például.

Érthetetlen, mi szükség van erre a dokumentumra, de lesz.

Sőt, le merem fogadni, hogy már azelőtt el fogják kezdeni hamisítani, mielőtt egyáltalán volna belőle minta, tudnánk, hogyan kell kinéznie. Lesz feketepiaca, lesznek igényesebb és egyszerűbb változatok, például egy antitestes irat olcsóbb kell legyen, mint egy oltásos, mert az előbbi csak négy hónapig érvényes.

Hogy doktor Gődény ezzel szemben be fogja vezetni a híveinek az oltatlansági igazolványt, az szintén biztos, ők majd azzal mutatják meg egymásnak, mennyire hűek az elveikhez.

Ahogy én a pesti embert ismerem, aki okos, annak egy idő után lesz immunigazolványa is, oltatlansági is, hogy mindig azt tudja felmutatni, ami éppen hasznos.

Szóval, végső soron senki sem tudja, mire lesz ez jó, a bevezető kormány talán a legkevésbé, viszont közpénzbe fog kerülni. Persze az sincs kizárva, hogy a költségét a kiváltókra terhelik majd, az is csinos összeg lehet, az is bevétel.

Az egész történet végső soron Moldova György tagságtalansági igazolványára emlékeztet, amit azért állít ki magának Grünfeld Oszkár antikvárius, mert fordulatok idején az esetleges párttagkönyveket el szokás égetni, azonban ha az embernek pecsétes, aláírt dokumentuma van egy párt vezetőjétől arról, hogy ő nem volt tagja a pártnak, azt senki se kifogásolhatja, az bizonyíték.

Csak arra kell ügyelni, hogy az ember rendesen fizesse a tagságtalansági díjat.

Valahogy így igazolja majd ez a flepni is a dolgokat: azt bizonyítja, ha voltunk betegek, azt is, ha meggyógyultunk, azt is, ha be vagyunk oltva.

De semmi többet.

Korábban, egészen pontosan január 23-án ugyan megjelent egy közlemény a Facebookon, Magyarország kormánya részéről, ami azt mondta:

A vakcinaútlevél a védettséget igazoló okirat lesz. Plasztikkártya fogja igazolni az oltottságot. Akinek lesz ilyen dokumentuma, arra nem fog vonatkozni a kijárási tilalom, így este 8 után is kimehet az utcára.”

de nekem van egy olyan érzésem, hogy nem erre a ma bejelentett iratra gondoltak. Ugyanis, amennyire én az ügyek itteni folyását ismerem, valószínűbb, hogy „vakcinaútlevél” céljára egy másik kártyát rendszeresítenek majd, „védettséget igazoló okmányként” az egyik szolgál majd, amit ma részleteztek. A másikkal lehet átlépni a határt, az egyikkel meg mászkálni este. Ezt még majd meglátjuk.

De szerintem minimum kettő lesz.

Ugyanis minek egy haszontalan iratot kiállítani, ha lehet többet is?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szele Tamás: Csacsenerek aranya

Szele Tamás: Járványlovagok tornája