Szele Tamás: Cirkusz a Nyugatiban

Nincs érdekesebb, mint amikor, hogy úgy mondjam, két hírből lesz egy harmadik. A két eredeti hír önmagában is megáll, ha sokat nem is mond az olvasónak, azonban ha egymás mellé tesszük őket, lám, összeillenek és maguktól adnak ki egy továbbgondolható harmadikat: ma például azt, hogy cirkusz lesz a Nyugatiban.


Mondjuk ott elég gyakran van cirkusz, de most szó szerint lesz. Jobb, ha sorban megyünk. Nézegeti az ember a híreket, egyik szőke, másik barna, harmadik meg csodaszép, megakad a szeme egy kis szürkécskén, semmitmondónak tűnőn, tulajdonképpen át is siklana fölötte, de visszatér rá, eltűnődik, valami eszébe jut róla pár nappal ezelőttről... Mit mond a kis szürke hír?

Befejeződött a Nyugati pályaudvar csarnokának tetőszerkezet-építése, a megújult csarnokot tanévkezdéskor adják át – közölte a MÁV vasárnap az MTI-vel.

A vasúttársaság közleménye szerint a csarnokban elbontották a tetőszerkezet építéséhez szükséges térállványt, a szakemberek jelenleg a héjazat építésén dolgoznak, a restaurátorok pedig a főpárkány felújítását végzik. Megkezdődött továbbá az új világítótestek beépítése, és tart a bazilikális ablakok biztonsági üvegezése.

A projekt részeként 8200 négyzetméteren megújul a vágánycsarnok teteje, a csatlakozó üvegszerkezetek, a pénztárcsarnok, a gyorsétterem és hat homlokzati torony is. Az épület mindkét végén, összesen 2200 négyzetméteren teljesen új lesz az üveg függönyfal, valamint javítják az állomásépület többi olyan tetőszakaszát, amelyet eddig nem újítottak fel. Részben átépül a csapadékvíz-elvezetés, valamint új, modern digitális utastájékoztatási rendszert és a vágánycsarnokban felsővezeték-hálózatot alakítanak ki – írták.” (Telex)

A Telex is kiadta, az Index is, persze, hogy kiadták, hiszen az MTI szórta szét, különben ezt most még jól is tette. Ez nem politika, legalábbis egyelőre nem az, hanem tulajdonképpen egy jó dolog, aminek örülni kell. A Keleti amúgy is túl van terhelve, a Nyugati tetőszerkezete valóban műemlék, ha nem is maga Gustave Eiffel tervezte, de legalább az irodája, kis darab Párizs Budapesten – annyira emblematikus az épület, hogy még a Half-Life 2 című videojátékba is bemodellezték mindenestől, a pesti ember alaposan meglepődik, mikor körülnéz és rájön, hogy ez a kaland a Nyugatiban kezdődik. Ha rendbe rakták, jól tették, szép is lesz, hasznos is, reméljük, egy hétig még tiszta is.

De nem volt valami más hír is a Nyugatiról a napokban? Hogyne lett volna: az, hogy odaköltözik a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ. Arra is szükség van, huncut, aki tagadja, de akkor most a pályaudvart újították fel vagy a cirkuszépületet? Lássuk a 11-i hírt az MTI-ből.

Budapest, 2021. február 11., csütörtök (MTI) – Egy romos épületet, egy hajdani mozdonyhangárt alakítják át artistaképző iskolává a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ projektjének első lépéseként. Erről Fekete Péter beszélt csütörtökön a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című hírműsorában.

A Nyugati pályaudvar mellett, egy régóta üresen álló terület egyik részén fog megépülni a cirkusz, a másik felében valósul meg a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium, Gimnázium és Alapfokú Táncművészeti Iskola” – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára.

Fekete Péter kitért arra, hogy az artistaképző diákjai jelenleg különböző helyeken, pincékben, albérletekben, valamint egy kis fasori épületben tanulnak, ami nem elfogadható. Hozzátette: szükség van arra, hogy az artistanövendékek olyan otthont kapjanak, ahol biztonságosan, a kor kihívásainak megfelelő módon tudnak tanulni.

„Az új helyre fog kerülni a cirkuszművészet kiegészítő szakmái, így a fény- és hangtechnikusok, porondmesterek képzése is” – jegyezte meg.

A közelmúltban megjelent kormányrendelet szerint az Eiffel tér – vasúti pálya – Ferdinánd-híd – Podmaniczky utca által határolt területen épülhet meg a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ. A központ építését nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánították. Fekete Péter azt mondta, a cirkuszművészet az egyetlen művészeti ág, amelyben Magyarország világviszonylatban az első ötben van, és ez indokolja, hogy itt létesüljön Európa legkomolyabb cirkuszművészeti központja.” (MTI)

Létesüljön, de akkor hogy is van ez? Nem a pályaudvar épületében lesz az intézmény, az világos, mondja is Fekete államtitkár, hogy a régi mozdonyhangárt alakítják át, bár az általa megjelölt Eiffel tér – vasúti pálya – Ferdinánd-híd – Podmaniczky utca négyszög nagyobb annál, sőt, úgy át kell alakítani, hogy le is kéne rombolni hozzá az alapokig. Ugyanis mutatják ám a 444-en a készülő intézet látványtervét, és az bizony annyira nem hasonlít a mozdonyhangárra (inkább a „mozdonyszín” kifejezést kellett volna használni, az a helyes), hogy egyenesen kerek, mi több gömbölyű!

Mintha csak leszállt volna a Halálcsillag az Eiffel térre. Mondjuk attól még igen szép, bár ha arra gondolok, milyen látványterveket láttunk mi annak idején a Duna Arénáról és ehhez képest mi valósult meg, ebből a gömbből is lehet még akár kocka, akár piramis.

Mindegy, az is kérdés még, hogy mi lesz az ott álló, újnak számító Eiffel Tér Irodaházzal, de tán csak nem bontják le, az egy jövedelmező épület... bár, mint a légi felvétel mutatja, épp útban van a Podmaniczky utca felé.

Szóval, összegezve: itt nem egy, hanem két beruházást látunk. Az egyik a Nyugati régen esedékes rendbetétele, az okos dolog. A másik a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium, Gimnázium és Alapfokú Táncművészeti Iskola építése, arra is szükség lenne, itt már csak az a kérdés, hogy a kettőnek van-e köze egymáshoz és az egésznek mindenestől a budapesti telekárak alakulásához, különös tekintettel a Nyugati tér környékére?

A jelek szerint az egyik a MÁV beruházása, a másik az EMMI-é, tehát függetlenek egymástól, de azért egyeztethettek volna, mert nagyon egyszerre láttak neki a dolgoknak. Bár a felújítás már zajlik egy ideje és még el is tart egy darabig, az intézménynek még az alapkövét sem rakták le, de induljunk ki abból, hogy békésen eldolgozgatnak majd egymás mellett. És valamikorra elkészül az egész.

Akkor mi lesz?

Akkor az lesz, hogy Budapest kellős közepén áll majd egy szupermodern, gömb alakú cirkuszépület, az ország legnagyobb pályaudvarával sré vizavi, és a trapézra időnként beáll a szegedi Tiszavirág expressz vagy a Kárász IC. Hogy egy pályaudvar mellett – ami eléggé hangos üzem – miképpen lehet majd bármit is tanulni, az felvetődhet, mint kérdés, de meg nem válaszolódhat, mert nem olyan világban élünk. Terézváros momentumos polgármestere, Soproni Tamás a Népszavának azt mondta, hogy aggódik a menazséria és a lakóházak közelsége miatt, hiszen:

Már amiatt is kaptam levelet a Dózsa György úton lakóktól, hogy zavarja őket az állatkerti oroszlánok bőgése. Itt pedig sokkal közelebb lennének az állatok kifutói a lakóházakhoz”

de van egy olyan lehetőség, hogy addigra Magyarország is aláírja azt a nemzetközi egyezményt, ami tiltja az állatok cirkuszi szerepeltetését. Ez Franciaországban már tilos és az Unió erősen támogatná, de ki tudja, mi hogyan viszonyulunk majd hozzá. Azonban ne feledjük: azon a helyen tizenhárom éve terveznek mindenfélét, amióta üresen áll, eddig még nem lett semmi egyik ötletből sem. Akartak oda építeni kormányzati negyedet, akartak ott parkosítással Liget 2-t kialakítani, ami azzal járt volna, hogy a Ferdinánd hídból alagút lesz viszont az egészet az Állatkerttel egy felüljáró kötötte volna össze, tehát a mostani ötlet még a legreálisabb mind közül.

Na bumm.

Legfeljebb cirkusz lesz a Nyugatiban.

A többi ötletből is cirkusz lenne.

Akkor már legyen igazi.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szele Tamás: Csacsenerek aranya

Szele Tamás: Járványlovagok tornája