Szele Tamás: Csacsenerek aranya

 Karinthy Frigyes géniusz volt, kinek fénye máig jupiterlámpaként világítja be szellemi homályunkat, de azt ő sem gondolta volna, hogy üzletet, mégpedig jól menő üzletet fognak alapozni az egyik futó ötletére. A csacsenolásra gondolok. Azzal sikerül valakiknek – én sem tudom, kiknek – szép pénzt keresni manapság.


Maga az írás rövid, de hogy elmagyarázzam, mi is az a csacsenolás, idéznék belőle.

Gyengébbek kedvéért:

Csacsenolás, hangutánzó szó, egy bizonyos indulattal ejtett „c” betű ismétlése, elragadtatott fejcsóválás kíséretében, olycélból, hogy valakinek (rendszerint feljebbvalónak vagy olyan embernek, akinek érdekünkben áll hízelegni) szavai, vagy cselekedetei fölött érzett bámulatunkat kifejezzük.

Ez persze csak fogalmi meghatározás. Mert a csacsenolás nem egyszerű mesterség – művészet is, lélekjelenlét kell hozzá, alkalmazott ügyesség, alapos ismerete a csacsenolás tárgyát képező személy külső és belső életének, rejtett hiúságának. A közpályán élő emberek sokféle lében pácolódnak, sokféle tapasztalatuk van és a durva, faragatlan bók könnyen hátrafelé sül el velük szemben. Másrészt tudni kell, hogy minél okosabb és ravaszabb valaki másokkal szemben, annál naivabbul dől be a legbődületesebb túlzásnak, ha ránézve hízelgő – és ami a legfőbb, hogy valóban létező erényeinkre nem szoktunk sokat tartani, de a nemlétezőkre annál kényesebbek vagyunk.

Ismerni kell a gyönge pontot, az Achilles-sarkot. Nem azt a tulajdonságot, amiben legerősebb, hanem azt, amiben szeretne legerősebb lenni őrabbisága (tudni kell, hogy a csacsenerség eredete egy rabbi-vicc, amiben a Csernovitzig látó csodarabbit bámulja a bócher – Csernovitz ugyan nem ég, mint ahogy mondta, de a Blick!).”

Igen, mindannyian ismerjük ezt a módszert, de hogy lesz ebből pénz?

Lapot kell indítani hozzá. Vegyük például a ma véletlenül elém került Phytomint Egészség Magazint. Teljesen úgy hangzik a címe, mint egy rangos gyógyszerészeti szemléé, az ember a tudományba vetett bizalommal nyitja meg az oldalt, pláne, mikor látja, hogy fő témája a koronavírus, az pedig manapság mindenkit érdekel. Akkor lássuk, mi szépet és jót tanulhatunk mi ebből a magazinból?

Az internet offline állapotba kerül”

Nohát, csak nem? Akkor összedől, ha nem is a világ, de a rendszere és a gazdasága mindenképp: az internet ugyanis nem csak annyi, amennyinek a legtöbb ember gondolja, nem csak a közösségi oldalak felülete: annál sokkal több, hatalmas adatállományok rohangálnak állandóan rajta, pénzügyi, ipari, katonai információk, közlekedésiek, egészségügyiek, közigazgatásiak, szóval ez a leállás nekünk nem kerülne sokba, csak az életünkbe. Mikor számíthatunk rá?

Tömegkommunikációs eszközök, az internet offline állapotba kerül, az EBS aktiválva van, míg az Egyesült Államok hétfőn vissza nem állítja

Hétfőn. Január 18-án az Egyesült Államok visszaállna az eredeti alkotmányban, és visszaadná a hatalmat a Népnek. Ennek megvalósításához a tömegtájékoztatás és az internet offline állapotba kerül, míg a vészhelyzeti műsorszóró rendszert Trump elnök üzeneteivel aktiválják. Január 17- én, vasárnap az alábbiakat küldték az Egyesült Államok magas szintű katonai Intel kapcsolattartójától:

A legújabb ütemterv szerint valamikor vasárnap délután és hétfő este között lesz kitéve. Az időzítő erre a két napra van beállítva. Ezalatt az EBS (Emergency Broadcast System) aktiválódik. Trump elnök üzenetet küld: „Amerika társaim, a vihar rajtunk van.”

Hét elnöki szöveges üzenetet fognak elküldeni tőle az Air Force One-on keresztül „A vihar rajtunk van” üzenet nyomán. Ez teljes globális haditörvény alá helyez minket.”

Ma is hétfő van, csak már január 25., szóval ez az összeomlás már megtörtént, nagy kár, hogy senki sem vette észre. És a magazin vígan kint hagyja ezt a messze túlhaladott rémhírt. Ha valaki teljesen hülye és el is hiszi, annak is elég rápillantani a naptárra, hogy megállapítsa, hányadika van. Lapozzunk, lesz itt még sok érdekesség.

A vakcina az „Élet szoftvere operációs rendszert” juttat a szervezetbe, ez „nem” oltóanyag!”

És tessék már nekem megmondani, hogyan működik? A delikvens megkapja az oltást és onnantól Windows- vagy Linux-alapon fut? Hányas Windows? Mert nem mindegy, hogy Win95 vagy Win10, a grafikus kezelőfelület szempontjából sem – és frissítik is? Nem fogják elhinni: frissítik.

Ebben az interjúban Catherine összehasonlította az új mRNA COVID vakcinákat egy számítógépes operációs rendszerrel, kijelentve, hogy ugyanúgy, mint a számítógépes operációs rendszerek, például a Windows, lesz egy „hátsó ajtó”, ahol a technokraták rendszeres „frissítéseket” végezhetnek. Nos, kiderült, hogy ez egyáltalán NEM volt „hasonlat”! A Moderna, az egyik COVID mRNS oltóanyag gyártója, amelyre jelenleg sürgősségi engedélyt adtak ki, honlapján nyilvánosságra hozta, hogy ez igaz: az mRNS vakcina egy „operációs rendszert” fecskendez be testébe, amelyet „az élet szoftverének” hívnak.”

A globalisták annyira merésszé váltak, és az emberi tömeg annyira engedelmeskednek, hogy már nem titokban, hanem a szabadon, mindenki előtt nyíltan mutatják ezeket a dolgokat.

Operációs rendszerünk

Felismerve az mRNS-tudomány széles potenciálját, egy olyan mRNS-technológiai platform létrehozására vállalkoztunk, amely nagyon hasonlít a számítógép operációs rendszeréhez. Úgy lett kialakítva, hogy felcserélhető módon csatlakoztatható és lejátszható különböző programokkal. Esetünkben a „program” vagy az „alkalmazás” az mRNS gyógyszerünk - az az egyedi mRNS szekvencia, amely egy fehérjét kódol.”

Ez tökéletes halandzsa. Semmi értelme, a dolgok egészen egyszerűen nem így működnek, műszaki szempontból olyasmi ez, mintha bedugnék az alfelembe egy villanyégőt, majd két ujjamat a konnektorba illeszteném és azt várnám, hogy világítani fog a farom. Nem fog, de a megrázó élmény nem marad el, azt garantálom. Logikai és tudományos szempontból valami ehhez hasonlót ír a magazin, csak alaposan (és véletlenszerűen) megszórja tudományosnak ható kifejezésekkel. Aki teljesen járatlan a tudományokban és mellé még csak nem is túl okos, könnyen hihet az írásnak, hiszen „úgy beszél, ahogy a tudósok szoktak”.

Tetszenek már érteni, mi ebben a csacsenolás? Az ostoba és hiszékeny olvasó okosnak és nehezen becsaphatónak gondolja magát, de legalábbis jólesik neki, ha annak tűnik: nosza, dicsérjük az eszét, amivel képes „megérteni” egy ilyen „tudományos” szöveget! Minden szavát el fogja hinni, amire különben a lap tulajdonosának semmi szüksége nem volna, neki az is elég, ha megnyitja az írást, ugyanis azt a naiv olvasó csak hiszi, hogy ez a magazin a koronavírusról szól.

Lófüttyöt, kérem. Ez a magazin az AdSense-hirdetésekről szól. Minden más, ami nem reklám benne, voltaképpen felesleges dísz, cikornya, timpanon, csipkézet, ami miatt a közönség elhiszi, hogy ez egy sajtótermék. Maximum végtermék. Van ilyen AdSense-hirdetés a Zóna normál felületén is (napokon belül megújulva térünk vissza), tehát pontosan tudom, mennyit lehet vele keresni, ha igazi online sajtóba teszik őket. Hát bizony december és január hónap folyamán sikerült nekünk mindösszesen 26 655 forint bevételre szert tennünk. Nem azért ilyen kevés, mert ennyire rosszak lennénk: azért ilyen kevés, mert jók vagyunk, vagy legalábbis tisztességesek. Ha járványtagadó álhíreket közölnénk, most venném a második yachtomat. De lakásomat, kocsimat mindenképpen. Csak hát, ahogy a South Parkban mondják, ott az a böcsület is. Az többet ér. Nem ismerem, nem is ismerhetem a Phytomint olvasottsági adatait, de azt lefogadom, hogy ez a gátlástalan, szenzációhajhászó hazudozás, álhírterjesztés szépen fizet, különben nem művelnék.

De hát nem büntetendő ez?

Dehogynem, többféle okból is az. Habár egy pernek lennének akadályai, ugyanis a lapnak az összes elérhetősége egy mobiltelefonszám. Impresszuma nincs – az egészben nem fordul elő egyetlen munkatárs neve sem – talán azért, mert nincsenek is munkatársai. Ez az egész egy-két emberke műve lehet, akik Google Fordítóval kalapálják össze, ezt onnan tudjuk, hogy a „Felhasználási feltételek” menüpontban egészen sajátos szöveget találunk:

Jogi nyilatkozat!

A cikkekben kifejtett nézetek és vélemények a szerzők nézeteit és véleményét tükrözik, és nem feltétlenül tükrözik ennek a weboldalnak a véleményét.

Az oldalon megjelenő cikkek, írások az internetről vannak összegyűjtve, nem saját szerzemények, ezért azok tartalmáért semminemű felelősséget nem tudunk vállalni. Cikkek és egyéb anyagok az oldalunkon csupán oktatási és szórakoztatási célokat szolgálnak, nem helyettesítik a szakmai tanácsadást semmilyen egészségügyi területen. Minden esetben kérjen tanácsot orvosától az Önt érintő egészségügyi problémában. Minden látogató saját felelősségére használhatja fel az itt olvasott tartalmakat, leírásokat.”

Magyarra fordítva:

Nyálas olvasó, mi ezeket nem írjuk, csak olvassuk és ellopjuk, neked az a dolgod, hogy mivel teljesen hülye vagy szerintünk, minden ilyen baromságot olvass el szorgosan, ha lehet, higgyed is (mert ha hiszed, másnap is visszajössz újabb maszlagért, áfiumért), viszont ha belegebedsz valamelyik okosságunkba, az egészen pontosan a te bajod lesz, mi semmiféle felelősséget nem vállalunk, mi csak a reklámdíjakat tesszük zsebre. Ugye milyen jó hülyének lenni, olvasókám?”

Rendben, a legtöbb ember nem olvasgat impresszumokat és felhasználási feltételeket, én viszont igen. Ez ugyan semmiféle törvényi következmény alól nem mentesíti a lapot – körülbelül annyit jelent, mintha nyilvánosan megígérném, hogyha találkozom X. Y.-nal, akkor agyonütöm, és amikor valóban agyonütöm, arra hivatkoznék, hogy „én előre szóltam”. Agyonütni azonban akkor is tilos, álhíreket terjeszteni szintén, hiába teszi keresztbe közben az ember az ujját. Erre a valamire mindenképpen vonatkozna az ál- és rémhírterjesztési paragrafus, hiszen még a járvány elleni védekezést is aktívan gátolja, csak, mint láthatjuk, vígan él és virul, sőt, ismeretterjesztőnek nevezi magát.

Esetleg kaphatnának valami díjat is, nem gondolják? Ismeretterjesztők, mint az animációs film a pozsonyi csatáról, márpedig juhászkutya legyek, ha az a történtek és a kritikák után nem kap valamilyen díjat – még ha az esetleg csak a vitéz Árnyékszékhy Balambér Celesztin grófról elnevezett emléklap is lesz, de elismerés most már dukál nekik, mert különben megsértődik a MAKI, a Magyarságkutató Intézet.

Pedig hát tulajdonképpen az a film sem művel egyebet, mint a Phytomint magazin: a közönsége szentül meg van róla győződve, hogy ért a magyar őstörténethez, és a produkció megerősíti őket ebben a tévhitben. A Phytomint közönsége arról van meggyőződve, hogy művelt és ért a gyógyászathoz, őket a magazin ebben a tévhitükben erősíti, meg persze az állandó szenzációhajhászattal magához is köti.

Hazugság?

Az.

Jól fizet?

Jól.

Bele lehet dögleni?

Lazán. De az már az olvasó baja.

Ők csak csacsenolnak.

Kedves olvasóik nyugodjanak békében.


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szele Tamás: Járványlovagok tornája