Szele Tamás: Amerikai gulágok

 Ha már tegnap volt amerikai kompromat, foglalkozzunk most az amerikai gulágokkal, amelyek világos, hogy nincsenek, nem is lesznek soha, de a kormánysajtó felkapott egy álhírt, és most minden hullámhosszon, valamint napszakban emelgetik a republikánus szavazók munkatáborba zárását.


Maga a gulág szó „munkatábor” értelmű használata kicsit hibás, így tulajdonképpen a munkatáborokat irányító szervet nevezték, ez egy rövidítés, abból, hogy „Главное управление исправительно-трудовых лагерей”, ami magyarul annyit tesz, hogy „Javítómunka-táborok Főigazgatósága”, de Szolzsenyicin és Dancig Baldajev munkásságának magyar nyelvű megjelenése, tehát a nyolcvanas évek vége óta a szó elterjedt a köznapi nyelvben is, és mindenféle kényszermunkára, munkatáborra használják. Így került különben a hírbe is: de lássuk, miről beszélünk.

Egy álhírről, ami szépen bejárta a kormánymédia minden ágát-bogát, mindenféle címeken, most azt idézném, ami a 444 figyelmét is megragadta, a Hirado.hu-n:

Nem elég, hogy divatba jött a besúgás, Gulagok épülhetnek az Egyesült Államokban?”

Nofene. Nem épülhetnek. Az Egyesült Államok ehhez a legközelebb a második világháború alatt jutott a japán származású amerikaiak táborokba internálásával, de azok sem munkatáborok, sem megsemmisítő táborok nem voltak. Meg Trump közelített ehhez a célhoz az illegális bevándorlók családjainak szétszakításával, az emberek börtönbe zárásával, kitoloncolásával. Az speciel most nem jut a Hirado.hu eszébe, ahogy a többi orbánum sem emlegeti. De mégis, kérhetném részletesebben?

Sokak szerint a Trump-hívőket átnevelő táborokba kellne küldeni, ahogy ezt a kommunista rendszerekben tették. „Konszolidálni” kívánják a volt elnök utáni helyzetet, melyet a második világháború utáni időkhöz hasonlítanak.”

Kik ezek a sokak? Mert ha igaz lenne a hír, akkor sokaknak elment volna az esze.

Tavaly a Project Veritas nevű oknyomozó portál rejtett kamerás felvételek segítségével lebuktatta Kyle Jureket, aki Barnie Sanders egyik kampányszervezője volt. Jurek arról értekezett, hogy az Egyesült Államokban is Gulagokra lesz szükség, hogy a Donald Trump-támogatókat átneveljék.”

Akkor tehát a sokak összesen egy embert jelentenek, ezt a bizonyos Kyle Jureket, és nem most mondta, amit mondott, hanem tavaly. Már, ha mondta, ugyanis a forrásként megjelölt Project Veritas – mint a 444 is bemutatja – egy szélsőjobboldali civil szervezet, ami gátlástalan eszközökkel harcol minden ellen, ami nem szélsőjobboldali: az idézett cikk be is mutat egy esetet, amikor szándékosan hamis információkkal próbálták félrevezetni a Washington Postot, csak a tapasztalt kollégák nem ugrottak be, és felültették a felültetőket, olyan sikeresen, hogy végül a dezinformációt leleplező cikksorozat kapott Pulitzer-díjat.

Hogy Jurek, aki egyébként a magyar fogalmak szerint egy szimpla, kopogtatócédula(vagyis manapság már aláírás)-gyűjtő aktivista volt a tavalyi kampányban mit mondott tavaly és milyen állapotában, meg miről, az egy dolog, az Egyesült Államok hatalmas ország, sokféle bolond elfér benne. Nálunk is bőséggel lehetne idézni akár még kormánypárti publicistákat olyasmik kapcsán, amik minden jóízlés határán túlmennek. Ha mondott ilyent, akkor sajnálom, de hülye, és kezeltesse magát, ha nem mondta: perelje a Project Veritast.

Minket most jobban érdekel az álhír magyarországi útvonala. A kollégák a 444-től a Hirado.hu-n vették észre, én viszont már láttam egy nappal korábban az Origón is, nagyjából ugyanezzel a szöveggel. Rendben van, közös forrásból dolgoznak, de mindkét kormánylap gondosan jelezte is ezt: a közös forrás a V4NA, Habony Árpád londoni „hírügynöksége”. Lássuk, náluk megvan-e?

Meg hát. Szövegazonosan. Akkor eljutottunk az ősforráshoz, hátra lehet dőlni és szivarra lehet gyújtani?

Dehogy jutottunk. Könnyű volna azt feltételezni, hogy a V4NA egyszerűen megkapta tavaly az inkriminált videót Jurekről a Project Veritastól, és most elővették.

Csakhogy nem ők vették elő.

Ezt véletlenül tudom, ugyanis január 25-én – amikor még nyoma sem volt a V4NA január 27-i hírének – a HVG észrevette, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter egy korábbi, január 18-i Facebook-megszólalásában a Project Veritas vezetőjének, James O'Keefe-nek egy Twitter-üzenetére hivatkozott bizonyítékként, márpedig az urat mindenki szélsőjobboldali provokátornak ismeri – mármint, aki ismeri. Aki nem ismeri, azt hiszi róla, hogy „valaki” és hitelt ad a szavainak.

Abba most nem mennék bele, hogy Varga Judit ismeri-e O'Keefe-t vagy sem, de a V4NA kell ismerje, gyakran használják „hiteles” forrásként. Rendben van, ez egy ilyen üzletág – csakhogy mikor január 25-én, tehát két nappal, a V4NA forráshírének megjelenése előtt rákerestem a Project Veritasra, a 27-i hír már kint volt, méghozzá magyarul, igaz, embrionális formában ugyan, éspedig


Politikai átnevelőtáborba kényszerítenék a marxista baloldali demokraták a Trump-szavazók gyermekeit - A Project Veritas leplezte le őket”

címmel – csak épp nem valamelyik kormánypárti, ellenzéki vagy független sajtótermék felületén, hanem az „Alternatív Hírek” című álhírlapban, ami hivatalosan is a „Világhelyzete.com” alvállalkozása.

Akkor tehát mit látunk, ha időrendi sorrendbe rendezzük az álhír útját?

A Project Veritas 2020-ban készít egy rossz minőségű, kétes videofelvételt, az fut egy kört és kezd belemerülni a feledésbe, érdemei szerint (különben honi polgártársaink között is akadnak szép számmal, akik a velük ellenkező politikai véleményt vallókat büntetnék, időnként akasztanák is).

Ezt a videót találja meg január 18-án az Alternatív Hírek, leporolja, és annak említése nélkül, miszerint tavalyi, friss hírként tálalja az erre fogékony közönségnek.

Január 25-én ezt emeli be egy összefoglaló tudósításba a V4NA, egyenesen a közismert álhírlapból, kiemelve a Project Veritas szerepét, ám ők már jelzik, hogy a videó tavalyi.

Tőlük veszi át 28-án változtatás nélkül a szöveget az Origo és kevés változtatással a Hirado.hu, majd ennek alapján próbálja rendezni a dolog kétes hátterét a 444 és próbálkozom én is ugyanezzel.

Tehát akkor a hosszú lánc végén mit találunk?

Találunk egy nem teljesen eszénél lévő, tökéletesen jelentéktelen amerikai aktivistát, aki tavaly marhaságokat beszélt.

Találjuk a Project Veritast, amelyik valamiképpen rávette, hogy ezeket a marhaságokat kamera előtt elmondja.

Találjuk az „Alternatív Híreket”, amely a tavalyi beszélgetést ideiként közölte, mint vérbeli álhírlap.

Utána következik a sorban a V4NA, amely ugyan a tudósítása szövegében közli, hogy tavalyi a mese, de a címben és a felvezető leadben erről szót sem ejt.

És aztán jön a honi kormánymédia, amelyik minden forráskritika és etikai skrupulus nélkül átvette a V4NA-tól az általuk már legitimmé tett anyagot, mert csak próbálnának meg ellenkezni, megtudnák, hol lakik a KESMA úristene. Bár azt nem értem, hogyan került az Origónál ez az „Itthon” rovatba – esetleg tudnak valamit, amit én még nem?



Ezek után kimondhatjuk: a hír tulajdonképpen ott bicsaklott meg, amikor a V4NA átvette, ugyanis az hivatalosan hírügynökség, ettől a ponttól vált hírré a híresztelés, ami, mint láthattuk, aktuális vagy friss sem volt.

Így működik a propaganda, kérem.

Végezetül: Amerikában nincsenek munkatáborok, nem is lesznek és senkit sem akarnak odazárni politikai véleménye miatt. Nem is fognak.

Magáról a hírről bőven elég lett volna ennyit írni.

Ellenben az útja, az elég érdekes volt.

Azzal már érdemes volt foglalkozni egy kicsit.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szele Tamás: Csacsenerek aranya

Szele Tamás: Járványlovagok tornája