Szele Tamás: Mohácsolók

 

Óh, az én próféta lelkem. Ugyebár, tegnap az Unió úgy döntött, hogy a jogállamiság bizonyos feltételeihez fogják a jövőben kötni az EU-s fejlesztési pénzek tagállamok közötti szétosztását. Nem minden pénzről van szó, és nem is olyan szigorúak a feltételek, mint lehetnének – de azért megmondtam, hogy nagy, nemzeti gyász lesz ebből minálunk.

Egészen pontosan és szó szerint azt írtam, miszerint:

„Olyan Mohácsot csinálnak a döntésből, amihez képest az eredeti csatavesztés ringlispíl volt a tarhonyaberkenyei hetivásárban”.

És mohácsolnak is szorgosan, lelkesen. A mohácsolás valami olyan népszokás, mint a kotyolás, kivéve, hogy kotyolni csak Luca napján szokás, ellenben mohácsolni bármikor lehet, mikor úgy akarunk tenni, mintha a minket ért kellemetlenség magát az országot taszítaná végromlásba. Ősi magyar népszokás ez, hagyomány, melyet lankadatlanul őrzünk, pedig senki sem akarja ellopni. Hát akkor lássuk előbb a helyzetet. Lattmann Tamás írja:

A mostani megállapodásnak jogi kapcsolódása a költségvetéshez nincs, és azt kell mondanom, hála az égnek, hogy nincs.”

Bizony nincs, nem minden pénzcsapot zártak el, sőt, egyelőre egyet sem, csak egyeseket elzárhatnak majd, ha nem leszünk jók. És bárki elől elzárhatják, aki nem felel majd meg a jogállamisági kritériumoknak. Nem valamiféle „Magyarország-ellenes” döntés ez, ha Németország sértené meg ezeket a kritériumokat, ellene is alkalmaznák – csak nem sérti meg, mert nincs miért így cselekedjen. Ha a mi politikai rendszerünk nem olyan lenne, amilyen és nem hasonlítana jobban egy igen tiszteletreméltó, szicíliai eredetű társaságra, mint egy jogállamra, nekünk sem volna miért vaddisznóskodni.

No, de lássuk a cifra mohácsolásokat, finom, népies sallanggal!

Azt nyilatkozza a Fidesz, éspedig az MTI útján, hogyaszongya:

A Fidesz értékelése szerint Brüsszel ismét „Soros megrendelését teljesíti”, amikor az uniós források kifizetését politikai feltételekhez akarja kötni.

A nagyobbik kormánypárt csütörtöki közleményében arra reagált, hogy az Európai Unió Tanácsának német soros elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak az unió költségvetéshez kötődő új politikai feltételrendszer létrehozásáról, köztük a jogállamisági feltételek teljesülésének szükségességéről.

A nyilatkozat szerint az új mechanizmus lehetővé teszi az uniós költségvetés védelmét, amennyiben megállapítást nyer, hogy a jogállamiság elveinek megsértése egy tagállamban befolyásolja vagy súlyosan veszélyezteti az uniós források hatékony és eredményes felhasználását.
A Fidesz szerint ugyanakkor kezdettől nyilvánvaló, hogy a jogállamisági mechanizmusnak nevezett eljárást valójában zsarolási és nyomásgyakorlási eszközként akarják bevetni Magyarország és mindazon országok ellen, amelyek nem akarják betelepíteni a migránsokat, megvédik a bevándorlástól a határaikat, a kultúrájukat és megvédik a nemzeti szuverenitásukat.
„Minden eszközt felhasználnak, hogy a nemzeti kormány helyett egy bevándorláspárti baloldali kormányt ültessenek hatalomba” – hangsúlyozta közleményében a Fidesz.
A kormánypárt hozzátette: szégyen, hogy a koronavírus-járvány és az egymást érő iszlám terrortámadások közepette Brüsszel továbbra is a politikai zsarolással van elfoglalva ahelyett, hogy segítené a tagállamokat a védekezésben.” (MTI)
Emlékeztetett: az Európai Parlament tárgyalódelegációja és az EU soros elnöksége megállapodott, hogy jogállami feltételekhez kötik az uniós költségvetési, illetve a válságkezelési források kifizetését.
Ez ellentétes azzal a megállapodással, amely az Európai Tanácsban született – hangsúlyozta.
A magyar kormány, tekintettel a fokozódó illegális migrációra, a járványhelyzetre és a migrációval összefüggő súlyos terrorcselekményekre, teljes mértékben elutasítja ezeket az elképzeléseket, és mindent meg fog tenni, hogy életbe lépésüket megakadályozza – jelentette ki a belbiztonsági főtanácsadó.” (MTI)

Most azt tetszenek hinni, hogy ez egy hír. Dehogy hír. Ez egy népballada vagy népmese! Tele van mitikus elemekkel: Soros átbucskázott a fején és láthatatlanná vált, aztán a varázspálcájával jogállamisági kritériummá változtatta a migrációt, de Orbán Viktor, a szegény ember legkisebb fia és Varga Judit, az Okos Lány megpörgettek egy rostát, annak a likán keresztül, a tükörből látják, amint Soros feni a kést a nemzeti szuverenitásra. Ők sem lesznek restek, szólnak Fehérlófiának, ha az nem ér rá, Fehér Fóliának, és azonnal meg fogják pitymallani a küküllést.

Egyszerűbben: az uniós határozatban egy büdös, vak hang nem volt migrációról vagy befogadásról. Ez mellébeszélés.

De annak jó makacs. Bakondi belbiztonsági főtanácsadó is felmondja a leckét, ő is az MTI-nek:

A főtanácsadó közölte: az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, mivel „nem hajlandó beengedni illegális bevándorlókat”.

Azt a szabályozást kifogásolják – tette hozzá –, hogy a migránsok csak nem uniós országok magyar külképviseletein nyújthatják be menedékkérelmüket.

Komolyan mondom, ezek az emberek egy abszurd népmesét vagy népballadát adnak elő. Köze nincs a határozatnak bármiféle migrációhoz, de ettől még azt magyarázzák, hogy hármat tojt a fürjecske, tehát Soros, darumadár magasan száll, szépen szól, vagyis migráció, a besztercei kékszilva azért piros, mert még zöld, ezért világos, hogy Soros, Soros, Soros, háromszor is Soros!

Aztán lehet ennél szebben, keserűbben, nemzetibben is mohácsolni. A MI Hazánk részéről az érzékeny lelkületű, gyöngyös párt(á)ját viselő, csipkés keszkenőjét bánatosan morzsolgató, nemzetét sirató Dúró Dóra darálóspecialista fakadt fel a Magyar Égre:

Eddig és ne tovább! Végleg egyértelművé vált, hogy Magyarországnak fel kell készülnie az EU-n kívüli életre: csak idő kérdése, hogy mikor vonják meg a nekünk járó pénzeket, és nem építhetjük a magyar jövőt egy olyan kiszolgáltatottság helyzetre, amiben balliberális brüsszelita politikusok döntenek a mi életünkről. Fel kell készítenünk hazánkat elsősorban gazdaságilag arra, hogy akár már 2030-ban elhagyhassuk ezt az egyébként is a szakadék felé rohanó bagázst, és saját önrendelkezésünkre és a keresztény, nemzeti bástyákra építsük önrendelkezésünket. Erről szól a Mi Hazánk Virradat programja. Az pedig vérlázító hazaárulás, amit a Momentum nem először elkövet. Lassan minden hónapra jut valami kirívóan magyarellenes tettük...”

Azt ugyan senki sem mondta, hogy attól, aki betartja a kritériumokat, egy vörös centet is levonnának, csak az nem kap a jóból, aki továbbra is megsérti őket, aki berúgja a focilabdával az iskolaablakot – de amint látom, a Mi Hazánk inkább elfogadná a büntetést is, csak ablakot törhessen. Sőt, ki is csapatná magát az iskolából, ha lehet, örökre, amúgy is utálja az egészet. Kit érdekel, mi lesz a vége, csak ne kelljen iskolába járni!

Mohácsolják a populisták a maguk kis politikai sikereit, propagandájukat.

Vagy inkább kovácsolják?

Nem, kovácsoláshoz nem lehet közük.

Az ugyanis munka lenne és az ellen be vannak oltva.


Szele Tamás

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szele Tamás: Csacsenerek aranya

Szele Tamás: Járványlovagok tornája