Szele Tamás: Gyászos kabaré

Közhely, hogy az emberi hülyeség hatalmas, és ha nőni tudna, embertársaink nagy része ülve nyalná a Holdat. Most egy olyan változatáról számolok be, amibe könnyedén bele is pusztulhatunk.


Tulajdonképpen csak annak köszönheti létezését, hogy a fanatikus ostobaság találkozott a humorérzék hiányával.

Kering pár napja egy mém a világhálón, igazi, hamisítatlan álhír, annak minden jegyével, és nehezen lehet jelenteni, hiszen képformátumban terjesztik, aminek következtében az algoritmus nem szövegként olvassa, nem vágja ki azonnal. Régi trükkje ez álhír-terjesztőknek, politikai radikálisoknak, ilyesféle zsiványoknak. Lássuk a szövegét!

Itt találjátok egy román fiatalember vallomását;

Nem élhetek tovább hazugságok között, elmondom most őszintén, így leesik egy kő a szívemről...

Adnak nekünk pénzt, ha reklámozzuk a covid-19 vírust, mivel sok embert megfizet az illuminátus.
Nem lenne szabad elmondjam, lehet, hogy holnap már nem is lehetek itt.
Itt az árlista a koronavírus reklámozásáért cserébe:
Nagyon sok embert megfizetnek azért, hogy korona-reklámozó legyen:
1) reklám: a korona vírus létezésének mondogatása: 500 Euró
2) teljes körű reklám, amivel elmondod, hogy milyen veszélyes, és hogy nagyon terjed: 1000 euró
3) pontosítás, figyelmeztetés maszkhordásra, fertőzés, stb ösztönzés,
nyilvános szereplés: 1500Eur
4) kontaktkutatás: 2500 Eur / nap
5) nyilatkozat a család fertőzöttségéről:
naponta: 10.000 Eur/ fő, minden egyes családtagnak.”

Nofene. Azt minden épeszű ember tudja, hogy ez szamárság, összeesküvés-elmélet, primitív kísérlet az össznépi paranoia felgerjesztésére. Nem is említeném meg, naponta hány száz ilyent lehetne elővenni, ha győzné munkával az ember – ha az egyik megosztás alatt nem illesztette volna be valaki az eredeti videót is, amit október 9-én osztottak meg először. No, akkor lássuk, én ugyanis egész jól értek és beszélek románul. Hát mit mond ez az „egy román fiatalember”?

Jé.

Nagyjából azt mondja, amit a mémben leírtak, a román szöveg annyival teljesebb, hogy nem csak illuminátusok vannak benne, hanem szabadkőművesek is, Bill Gates is. A nyelvezet persze irodalmibb, megvan benne az élő beszéd varázsa is – és a végén megjegyzi, hogy a Föld is lapos!
Itt kezdett nekem gyanús lenni a dolog. Meg mintha a „fiatalember” is ismerősnek tűnt volna... ja, kérem, ez a Ionuț Rusu! Akkor minden világos.
Az a helyzet, hogy a vírustagadó propagandisták egy stand-up poént vettek komolyan.

Egy kabaréjelenetet!

Ionuț Rusu egy kiváló, fiatal román rádiós blogger, humorista és stand-up comedy-előadó, aki lévén Hargita megyei, ért és elég jól beszél is magyarul, sőt az jellemző rá, hogy minden rosszindulat nélkül, az előítéleteket nevetségessé téve nevetteti meg a közönségét. Mint a Tranisdex írja róla:

Ionut Rusu humorára jellemző, hogy a Románia különböző régióiban élőket, a rájuk aggatott sztereotípiákkal parodizálja ki. Így sokszor élcelődik az erdélyi románok lassú beszédén és tempóján, a moldvaiak agresszióján és az alkohol iránti erős vonzódásukon, valamint a román alföldön élők gyors beszédén és arcoskodásán. Az erdélyi magyarokat, székelyeket mindig úgy mutatja be, mint akik hibásan beszélik a nyelvet, folyton az autonómián, önrendelkezésen törik a fejüket és állandóan azt fájlalják, hogy a románok "ellopták tőlük Erdélyt." (Transindex)

Szóval, ez egy humorista, azért emlékeztem rá, a múltkori affér során Klaus Johannis elnököt sem kímélte – itt is van egy magyar feliratos videó, ami róla készült:


És világos, hogy humorista lévén, a járványtagadó, vírustagadó, összeesküvés-elméletben hívő, laposföldes szamárságokat sem kíméli, fapofával mondja fel azt a sok sületlenséget, amiben annyi ember „hisz” manapság.

Ezt vették komolyan...

Mintha azt terjesztenék a Monty Python nyomán, hogy nyakunkon a spanyol inkvizíció, amire senki sem számít.

Azért fel van építve ez a hazugság rendesen, ha jobban megnézzük.

Miért nem a teljes szöveget fordították le a mémben?

Mert legkésőbb a lapos Földnél a bolond is rájött volna, hogy viccről van szó.

Miért merik egyáltalán terjeszteni, videóval együtt?

Mert Magyarországon nagyon kevesen értenek románul. Jóval kevesebben, mint mondjuk angolul, pedig az sem egy hatalmas szám.

Miért nem említik a „román fiatalember” nevét?

Mert még rákeres valaki, és azonnal kiderül a turpisság. Így, hogy névtelen román fiatalember, mi történhet? Ha valaki rá is kattint a videóra azt látja, hogy egy ember beszél rajta. Románul beszél, tehát román, és nem öreg, tehát kétségtelenül fiatal. Ha az illető még ért is románul, csak nem otthonos az ottani mindennapokban, azt fogja hallani, hogy körülbelül azt mondja, amit a mém ír. Tökéletes bizonyíték.

Aki meg tudja, hogy egy humoristával van dolgunk és ez egy paródia-videó, az nem győzi fogni a fejét.

Miért életveszélyes ez a kis játék?

Azért mert pont ez a maszkellenes, járványtagadó-relativizáló divat vezetett a mostani állapotokhoz. Lássuk, hogy állunk ma a járvánnyal:

3989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID–19), ezzel 86 769 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 84 beteg, így az elhunytak száma 1973 főre emelkedett, 20 856-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 63 940 fő. Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 32 %-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 4767 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 348-an vannak lélegeztetőgépen.”

Az az átkozott maszkviselés megvédte volna őket. Mármint, ha a környezetükben mindenki viseli. Például az is, aki tudtán és szándékán kívül, de megfertőzte őket. És van más következmény is.

Ha még nem tetszenének tudni róla, tegnap már olyan rosszul álltunk, hogy:

Magyarország és Bulgária is felkerült a koronavírus-fertőzések nagy száma miatt kockázatosnak minősített országok listájára, így kéthetes házi karanténba kell vonulnia annak, aki ezekből az országokból ékezik Romániába. Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) hétfői ülésén frissítette a kockázatosnak tartott országok listáját, és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai alapján az elmúlt 14 napban a 100 ezer lakosra vetített fertőzésszámot vették alapul.” (Maszol)

A vírushelyzet súlyosságának emlegetése nem propaganda, hanem ténymegállapítás.

Ellenben a vírustagadás, járványtagadás módszerei, eszközei igenis magukon viselik a jól szervezett propagandahadjáratok minden jelét.

Meddig hisszük még el ezt a sok sületlenséget, hány halott kell még, hogy rájöjjünk: ezek akár még a viccet is kiforgatják, csak azért, hogy visszatartsanak minket még a minimális védekezéstől is?

Nem tudom. De a helyükben nagyon, nagyon szégyellném magamat.

Nyugalom: ők nem fogják.

Ők hisznek, és a hit érdekében hamisítanak is akár.

Sőt: elhiszik a tulajdon hazugságukat.

Ez az, amit épeszű ember képtelen utánuk csinálni.


Szele Tamás 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szele Tamás: Csacsenerek aranya

Szele Tamás: Járványlovagok tornája