Szele Tamás: Drága új világ

 


Szigorodik a helyzet, hogy a miniszterelnök szavával éljek, hétfőtől új világ lesz Magyarországon, bár a régi sem volt épp tökéletes, de majd ez az új. Ez majd megmutatja. Mármint a koronavírusnak, elvben, de az az érzésem, inkább nekünk, a lakosságnak fogja megmutatni. 

Ugyanis a vírus, mint olyan, tojik a hangulatra vagy a fegyelemre, az fertőz, ha tud és nem fertőz, ha nem tud, ritkán szokott hangot adni véleményének vagy érzéseinek, nincsen neki olyasmije.

Az embereknek viszont van, ezért aztán hétfőtől országos, illetve fél országos méretű felhördülést várok maszkellenes-járványtagadó körökből, akik minimum úgy meg lesznek sértve, mint hímszarvas, nyíllal, vadász által a Toldiban. Valószínűleg először mindenki megpróbálja majd megúszni a maszkviseletet, aztán az első büntetések után hordja majd, de tőrrel a szívében, és tovább mérgesedik ettől a közhangulat. Ami tiszta haszon minden politikai szereplőnek, kinek így, kinek úgy, de senki másnak nem lesz jó.

Én itt és most inkább azt venném elő, az „új világ” elvi megközelítése helyett, hogy mit jelentenek az intézkedések a gyakorlatban, mit kell majd betartsunk, mert akad pár olyan apróság, amit nem nagyon részleteztek, sőt, olyan is akad, a fene enné meg, amit be sem jelentettek a sajtótájékoztatókon, csak megjelent a Magyar Közlönyben, tehát hatályos.

Kezdjük azzal, amit bejelentettek, csak nem sokan figyeltek oda rá.

Mennyi a maszkviselet elhagyásáért a bírság?

Ha a rendőrség ismételt vagy a figyelmeztetés ellenére történő maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyását észleli, a törvény lehetőséget enged 150 ezer forintig terjedő helyszíni bírság kiszabására is. Ennek pár nappal ezelőttig 50 ezer volt a felső határa, de megemelték.

Kinek kell viselni a maszkot és hol?

November 2-ától, azaz hétfőtől a szórakozóhelyeken, vendéglátóhelyeken, a sportrendezvények vendéglátó részein immár nemcsak a felszolgálóknak, hanem a vendégeknek is kötelező lesz maszkot viselniük, azt csak az étkezés, italfogyasztás alatt vehetik le. A maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot úgy kell viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Aki maszkot a vendéglátó üzlet üzemeltetője, illetve a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének alkalmazottja felszólítására sem viseli, azt az üzemeltető köteles a látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy e személy a vendéglátó üzletet elhagyja.

Ugyanakkor az olyan üzletben, amelyben kiegészítő tevékenységként vendéglátó tevékenységet is folytatnak, az ott megvásárolt étel és ital elfogyasztásának időtartama alatt nem kell a maszkot viselni.

Hát kocsmázni nem sokat fogunk, az biztos, ami nem a vendégek szempontjából lesz érdekes – a korábbi karantén-zárlatot is túléltük mi, vendégek – hanem a vendéglátósok szempontjából, ugyanis annyit kockáztatnak magával a nyitva tartással ami nem mellesleg pénzbe is kerül nekik, hiszen a számlákat fizetniük kell, amennyit nem fognak tudni összekeresni.

Mennyit kockáztatnak?

Amennyiben a kereskedelmi hatóság az ellenőrzés során vagy a rendőrség értesítése alapján a maszkhasználati kötelezettség megszegéséről szerez tudomást,

  • figyelmeztetést alkalmaz,

  • 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki, vagy

  • az üzletet, illetve a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

Külön kiemelték, hogy a kereskedelmi hatóság egyszerre alkalmazhatja a pénzbüntetés kiszabását és a hely bezáratását is. Azonban, a részletekre kitérve:

5. § Az R. 7. §-a a következő (3)–(5) bekezdéssel egészül ki:
(3) A vendéglátó üzletben vendégként tartózkodó személy – a (4) bekezdés szerinti kivétellel – köteles az 1. § (1) bekezdésében meghatározott módon maszkot viselni.
(4) A vendéglátó üzletben vendégként tartózkodó személy
a) a vendéglátó üzlet asztalánál ülve, vagy
b) ha a vendéglátó üzletben az ott megvásárolt étel, illetve ital elfogyasztása nem csak asztalnál ülve történhet, kizárólag az étel, illetve az ital elfogyasztásának időtartama alatt nem köteles a maszkot viselni.”

Akkor tehát ha kér az ember egy sört vagy egy rántott húst, míg eszik-iszik, nem büntethető, azonban ha kimegy a mosdóba maszk nélkül, már igen, sőt, büntethető a kocsmáros, vendéglős, egyáltalán, maga a cég is. Éspedig nincs szükség nagy jogi hercehurcára, ugyanis a 3. paragrafus szerint

3. § Az R. a következő 1/A. alcímmel egészül ki: „1/A. A rendőrség kereskedelmi hatóságként történő kijelölése

3/A. § A Kormány kereskedelmi hatóságként a rendőrséget is kijelöli.”

Tehát helyben is bírságolhat a rendőr, mi több, bírságolhat és zárhat akár egyszerre is.

Amelyik vendéglátósnak ilyen feltételek mellett érdemes nyitva tartani, ám tegye – de nem lesznek sokan, az is biztos. És a boltok egy része sem fogja kockáztatni az egymilliós bírságot vagy az akár egy éves bezárást. Márpedig a rendőrség fokozottan ellenőrzi a maszkviselést az üzletekben és bevásárlóközpontokban is.

Akkor most lássuk azt, amit nem jelentettek be, vagy csak részben: utazni hogyan fogunk?

Leginkább vagy sehogy, vagy nagyon nehezen.

Azt bejelentették, miszerint a külföldről hazatérő személyek esetében nem folytatnak le egyedi közigazgatási hatósági eljárást. A határátlépésnél a belépő nyilatkozik a lakás pontos címéről, ahol a 10 napos karanténkötelezettség idején tartózkodni fog. A határátlépő közvetlenül a karanténlakáshoz közlekedhet, amit kizárólag egészségügyi, műszaki vagy menetrendi okból szakíthat meg, hazaérkezése után a bejárati ajtóra köteles kitenni a piros figyelmeztető jelzést. Ha van hozzá megfelelő informatikai eszköze, akkor köteles alkalmazni az úgynevezett karanténszoftvert. Mi több, a törvény lehetőséget ad arra, hogy a karanténra kötelezett a beutazás előtt 24 órával megadja a karanténlakás pontos címét a rendőrség honlapján.

Azzal viszont senki sem dicsekedett el nyilvánosan, én is a Magyar Közlönyből tudtam meg, hogy a határzárat is meghosszabbították december elsejéig – különben kedden járt volna le – így egyes kivételektől eltekintve külföldi állampolgárok sem léphetnek be Magyarországra. Mik lehetnek a kivételek?

Beléphet az ember, ha

beidézték egy bírósági tárgyalásra,

a kormánnyal üzletel (magáncég nem hívhatja meg),

orvosi kezelésre jön,

itt tanul (egyéb források bizonyítják, hogy a karantén viszont akkor kötelező rá nézve),

kamionsofőr,

házasodik, válik, temet, keresztel, családtagját ápolja,

vagy sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényre jön. 

Mostanság nagy sport- és kulturális rendezvények nem várhatóak, tehát ha valaki be szeretne utazni, mondja azt, hogy Hideggel Háló Szent Pál ünnepére érkezett, de az is november 14-én lesz. Az az igazság, hogy maga a rendőri szerv dönti el határátlépéskor, miszerint kéri-e az úti cél bizonyítását, avagy eltekint attól és beengedi a belépni kívánót, elhiszi „bemondásra”, amit mond. Lutri ez, pláne, hogy az eredeti rendeletben szerepel az „egyéb méltányolható ok” kifejezés is.

Egyelőre ennyi biztosat tudunk az „új világról”, azt már előre láthatjuk, hogy mulatozás nem lesz egy darabig, lakomázás sem, de anélkül még ki lehet bírni.

A maszkviseletet is el lehet viselni, nem az a legrosszabb, hanem az, hogy utazás sem lesz, sem mi nem mehetünk, sem hozzánk nem jöhetnek, hacsak nem vagyunk nagyon ravaszok. És ez az, ami nélkül nekem nagyon nehéz lesz, ahogy eddig is az volt. Meg nem csak nekem.

Új világ lesz, a fene egye meg, szép nem lesz, hatékony sem, de drága még lehet a mindenféle bírságok miatt.

Igaz, már eddig sem volt olcsó.


Szele Tamás

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szele Tamás: Csacsenerek aranya

Szele Tamás: Járványlovagok tornája